Vaddisznó

A vaddisznó kezdi átvenni az ország minden területén a vezető szerepet. Tavasz elején 8-10 malacot ellő kocák akkora szaporulatot generálnak, hogy mára már Magyarországon mindenhol feltűnik a vaddisznó, az alföldi apróvadas területektől Gemencig.
Jellemző élőhelye azonban még mindig az erdőkkel borított területek, de nem veti meg a nádasokat, sőt nyaranként a kitűnő búvóhelyet biztosító mezőgazdasági kultúrákat sem. Életmódjában fontos szerepet játszik a dagonyázás, így lápos, mocsaras élőhelyeket előnyben részesíti. Mindenevő. Eső után gyakran turkál, gilisztákat, csigákat, apróbb élőlényeket keresve. Kondákba tömörülve élnek a kocák és utódaik. A kanok azonban egy éves koruk után magányosan járják a területet.

Trófeája:

az agyar, amely kanoknál figyelhető meg. Elsőéves hímek esetében 12cm körüli, az idősebbeknél ez azonban 20cm-nél nagyobb is lehet. Öreg kocáknál is megfigyelhető az átlag feletti szemfog, esetükben azonban kampónak hívjuk. Az agyar a novemberi búgási időszakban fegyverként szolgál a kanok közötti rangsor eldöntésében.

Vadászata:

társas illetve egyéni vadászat során is elejthető vadfaj. Vadászata egész évben, éjjel (fegyverlámpával) és nappal is engedélyezett. Etikus vadász azonban a tavaszi időszakban malacokat vezető kocára nem emel puskát.
Lesről vadászva, cserkelve és nyomot követve is lőhető a vaddisznó.
Társas vadászati módok keretein belül (kutya nélküli) terelés, illetve a télen megrendezésre kerülő, a vadászat talán egyik koronájának nevezhető hajtásban ejthető el, melyeket kutyákkal és hajtókkal rendeznek meg.

Vaddisznó kan, koca, süldő

egész évben

Főoldal

Tevékenység

Kutyás hajtások lebonyolítása

Utánkeresés

Kotorékozás

Tovább

Szolgáltatásaink

Szállás, ellátás

Egyéb szolgáltatások

Kulturális, szabadidős programok

Tovább

Vadászati módok

Egyéni vadászat

... apró lesek sorozata ...

Társas vadászat

Tovább

Kapcsolat

ROOP Kft

H-9086 Töltéstava, Széchenyi u. 25

e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Tovább