Őz

Az őz Magyarország „legkisebb nagyvadja”. Előfordul az ország szinte egész területén. Kiemelkedő őzpopuláció az Alföldön illetve a Dunántúl mezőgazdasági területein található.
A leggyakoribb nagyvadunk, bár kisebb számban, de az erdős területeken is fellelhető. Jelentősebb állománya azonban az erdő- és nádfoltokkal tarkított mezőgazdasági területeken található meg. Nyáron szeret elfeküdni a biztonságot nyújtó gabonatáblákba, ahol táplálékát is megtalálja. Tavasztól őszig egyedül, illetve gidáikkal külön élnek, majd télre eltérő nagyságú rudlikba (csapatokba) verődve élnek.

Trófeája:

az agancs, melyet a bak minden évben újat rak, letisztítvaáprilistól novemberig visel. Magyarország több világranglistán is szereplő őz trófeával büszkélkedhet. Különös trófeát jelenthet egy deformált agancs vagy akár egy parókás bak is.

Vadászata:

Az őzbak vadászat április 15.- ével veszi kezdetét. Ebben az időszakban még eredményesen lehet vadászni a bakot, a mezőgazdasági kultúrák növekedésével egyenes arányban azonban az őzek is „eltűnnek”. Újabb kitűnő vadászati lehetőség az üzekedési időszakban kínálkozik, amikor a bakok elkezdik keresni a párosodásra alkalmas sutát. Az év ezen szakában, amely július-augusztusra tehető, a kívánt vadat egy igazán izgalmas vadászati móddal, az őzhívással lehet tőrbe csalni. A suta, illetőleg a gida hangjának utánozásával áhított bakunkat akár pár méter közelségbe is be lehet hívni.
A tarvadak „selejtezése” október 1.-jétől február utolsó napjáig tart. Elejtése cserkelve, lesről és (lovas fogattal való) barkácsolással is történhet.

Őzbak

április 15. - szeptember 30.

suta, gida

október 1. - február utolsó napja

Főoldal

Tevékenység

Kutyás hajtások lebonyolítása

Utánkeresés

Kotorékozás

Tovább

Szolgáltatásaink

Szállás, ellátás

Egyéb szolgáltatások

Kulturális, szabadidős programok

Tovább

Vadászati módok

Egyéni vadászat

... apró lesek sorozata ...

Társas vadászat

Tovább

Kapcsolat

ROOP Kft

H-9086 Töltéstava, Széchenyi u. 25

e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Tovább